Faalangstreductie-training

Wat als je nascholing moet volgen vanuit je werk en je ziet enorm op tegen het behalen van de certificering? Het komt veel vaker voor dan je denkt. Keer op keer de examens niet haalt, opdrachten uitstelt, achterstand oploopt, veel stress ervaart of een studie moet afbreken uit onzekerheid. Lang niet iedereen durft hiervoor uit te komen. Je werkgever of studiebegeleider kan dan onterecht denken dat je niet het gewenste niveau hebt, niet gemotiveerd bent of anderszins incapabel. Dat faalangst de reden kan zijn, komt misschien niet direct op.

Een beetje spanning tijdens het moeten leveren van prestaties is goed. Het maakt je alert en het prikkelt je om een goede prestatie neer te zetten. Bij mensen met faalangst loopt de spanning zo hoog op, dat het niet meer in je voordeel werkt. De spanning heeft niet veel te maken met het feit of je ergens goed in bent. Veel meer met hoe je erover denkt. Faalangst is een irreële angst, die wel heel reëel aanvoelt. Zo reëel dat je er echt ziek van kunnen worden en er allerlei spanningsklachten van kunt krijgen. Faalangst komt op alle leeftijden voor, zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen. Als je niets aan die spanning doet, kun je op den duur allerlei klachten ontwikkelen, waarvan je soms niet meer weet waar het nou vandaan komt.

Examenvrees kan ook een vorm van faalangst zijn. 

Bepaalde vormen waarin faalangst zich kan uiten:

•Uitstelgedrag;
•Harder je best doen in de hoop dat het dan wel goed gaat;  
•Onderpresteren;
•Overschreeuwen van jezelf;
•Ziek worden;
•Ridiculiseren;
•Net doen of het ze niet interesseert; 
•Ontkennen, etc.

Je kunt faalangst grofweg indelen in drie categorieën, die elkaar kunnen overlappen.

1. Cognitief: je minder intelligent voelen; jezelf onderschatten; dichtklappen bij toetsten, presentaties; niet goed kunnen nadenken en concentreren; etc
2. Sociaal: angst om afgewezen te worden door andere mensen; geen nee durven zeggen; niet voor jezelf op durven komen; moeite hebben met social talk; etc
3. Motorisch: angst om onhandig te zijn bij sport, dansen, klussen, tekenen; angst om geblesseerd te raken; met je houding geen raad weten; je onhandig voelen in je lijf; etc.

Als je je herkent in het bovenstaande en je wil ermee aan de slag. Wacht dan niet langer en kom voor een faalangstreductie-training. Je gaat in 5 bijeenkomsten aan de slag en met je nieuwe inzichten. Deze training kost €550,-. Je werkt aan een reëel, persoonlijk doel en je leert hoe je hieraan kunt vasthouden. Je ontdekt dat je zelf grote invloed hebt op de angst en je leert te voorkomen dat je terugvalt in oud gedrag. Je krijgt soms huiswerkopdrachten mee, want nieuwe vaardigheden moeten geoefend worden. Anders gaat het niet werken. De faalangstreductie training is erg gericht op praktische toepassing. Je kunt het geleerde direct gaan uitproberen en het toepassen in de dagelijkse praktijk.